PADEL

Είστε εδώ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PADEL

Το άθλημα του PadelTennis παίζεται ευρέως σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση παρουσιάζει στην Ισπανία. Στην Αγγλία είναι επίσης αυξανόμενη η δημοτικότητα του ως ένα οικογενειακό άθλημα, που παίζεται κυρίως σε clubs από άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Το παιχνίδι του Padel έχει παρομοιαστεί ως “τέννις με τοίχους”. Είναι ένα άθλημα που συνδυάζει τα καλύτεραστοιχεία του τέννις, του σκουός και της ρακέτας. Έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα, κυρίως λόγω της απλότητας αλλά και των ομοιοτήτων που παρουσιάζει με ήδη υπάρχοντα αθλήματα που χρησιμοποιούν ρακέτα.

Το Padel είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για να παίξετε και απευθύνεται σε ένα ευρύ πληθυσμό. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το μεγαλύτερο του, ίσως, πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να παίξουν Padel άτομα όλων των ηλικιών, από ένα παιδί 5 ετών έως βετεράνοι 70-75 ετών.

Στα παιδιά αρέσει να παίζουν Padel γιατί είναι εύκολο να το μάθουν χωρίς να δαπανήσουν πολύ χρόνο, προωθείται η ομαδικότητα και, παράλληλα, βελτιώνουν πάρα πολύ τα αντανακλαστικά τους. Επίσης, αποτελεί και μία οικογενειακή δραστηριότητα. Άνδρες και γυναίκες μπορούν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους, γιατί η  σωματική δύναμη δεν αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για την ανάδειξη του νικήτή.

Το μικρότερο μέγεθος του αγωνιστικού χώρου φέρνει όλους πιο κοντά, καθιστώντας τις κοινωνικές συναναστροφές ένα αναπόσπαστο μέρος του παιχνιδιού. Με άλλα λόγια, το Padel είναι ένα σπουδαίο παιχνίδι για παίκτες όλων των ηλικιών και ικανοτήτων καθώς είναι γρήγορο και εύκολο να το καταλάβει κάποιος και είναι λιγότερο απαιτητικό σωματικά σε σχέση με παρόμοια αθλήματα, όπως το τέννις και το σκουός. Οι περισσότεροι παίκτες έχουν σωστή αντίληψη του παιχνιδιού μέσα στα πρώτα 20 λεπτά και αποκτούν εύκολα ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να το απολαύσουν.

Συνοψίζοντας, το Padel είναι το πιο κοινωνικό παιχνίδι στον κόσμο, και καλεί όλους εσάς να πάρετε μία ρακέτα και μια μπάλα και να αρχίσετε να παίζετε, με σκοπό την άθληση, τη χαρά,τη βελτίωση της υγείας σας και την οικοδόμηση νέων κοινωνικών σχέσεων.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ PADEL

Η προέλευση του Padel δεν είναι απολύτως σαφής και υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με την ανάπτυξη του.

Αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το παιχνίδι επινοήθηκε πριν από πολλά χρόνια σε βρετανικά κρουαζιερόπλοια για τη διασκέδαση των επιβατών. Στη συνέχεια, στα μέσα της δεκαετίας του 1920, ένας Αμερικανός με το όνομα FrankBeal έφερε το άθλημα αυτό στα πάρκα της Νέας Υόρκης. Μια δεκαετία αργότερα πραγματοποίησε αλλαγές στα γήπεδα, προσθέτοντας ξύλινα πατώματα και ψηλούς φράχτες γύρω από αυτά, ώστε να μην χάνεται το μπαλάκι στο χιόνι το χειμώνα. Αυτό έγινε γνωστό ως «τέννις πλατφόρμα» και αποτελεί ουσιαστικά τον πρόγονο των σημερινών γηπέδων.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το Padel προέρχεται από το Μεξικό. Λέγεται ότι ο Enrique Corcuera, ο οποίος έζησε στο Ακαπούλκο, δεν είχε αρκετό χώρο γύρω από το σπίτι του για να χτίσει ένα γήπεδο τέννις. Έτσι, αξιοποιώντας μία έκταση 200 τετραγωνικών μέτρων κατασκεύασε ένα γήπεδο διαστάσεων 20x10m, περιφράζοντας το με τοίχους τριών και τεσσάρων μέτρων σε ύψος. Αντί για μια ρακέτα του τέννις, το παιχνίδι παιζόταν με μια πιο κοντή, ξύλινη ρακέτα. Το 1974, ένας φίλος του, ο Alfonsode Hohenlohe, ταξίδεψε από την Ισπανία για να τον επισκεφθεί στο Ακαπούλκο. Του άρεσε τόσο πολύ αυτό το νέο παιχνίδι που αποφάσισε νατο φέρει πίσω στο σπίτι του, στην Marbella της Ισπανίας.

Μετά από πολλή μελέτη και περίσκεψη, όσον αφορά το σωστό σχεδιασμό του γηπέδου και τους κανόνες του παιχνιδιού, τα πρώτα δύο γήπεδα Padel έγιναν πραγματικότητα στο Club Marbella. Ο Alfonsode Hohenlohe βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να μοιραστεί την εμπειρία και το πάθος του για το Padel με το τζετ σετ της  Marbella. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είχε πολύ μεγάλη απήχηση και από τότε έχει γίνει δημοφιλές σε όλη την Ισπανία.

Πολύ σύντομα, μεγάλα ονόματα όπως Manolo Santana, ενδιαφέρθηκαν για το Padel και άρχισαν να διοργανώνονται πολλά τουρνουά κατά μήκος της CostadelSol, καθώς όλο και περισσότερα σωματεία έχτιζαν τα δικά τους γήπεδα.

Ένας φίλος εκατομμυριούχος του Alfonsode Hohenlohe, ο οποίος επισκεπτόταν τακτικά τη Marbella, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με το παιχνίδι αυτό και πήρε την ιδέα μαζί του πίσω στην Αργεντινή. Σήμερα, πάνω από δύο εκατομμύρια Αργεντινοί παίζουν Padel. Επιπλέον, υπάρχουν πάνω από οκτώ εκατομμύρια Ισπανοί παίκτες, γεγονός που καθiστά το Padel ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα που παίζονται στην Ισπανία. Τέλος, το Padel εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, στην Αμερική, τον Καναδά και την Αγγλία.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ PADEL

Συνήθως, παίζεται από 2 ομάδες των 2 ατόμων η κάθε μία (διπλό) σε «περιφραγμένο» χώρο και σε διαστάσεις περίπου τις μισές ενός γηπέδου τέννις (10 μέτρα πλάτος επί 20 μέτρα μήκος). Το σκορ είναι ακριβώς το ίδιο με το τέννις όπως και οι μπάλες με λιγότερη όμως πίεση. Η μεγαλύτερη διαφορά με το τέννις είναι ότι περιφράσσεται με τοίχους, οι οποίοι συμμετέχουν στο παιχνίδι με παρόμοιο τρόπο όπως το squash.